🪴 Malina jest krzewem o kolczastych pędach i czerwonych, drobnych owocach, znajdziemy ją w lesie ale także często w przydomowych ogrodach. Często stosujemy ją do wytwarzania słodkich konfitur czy soków.
🪴 W medycynie naturalnej stosujemy zarówno owoce, jak i pędy oraz liście malin.
🪴 Maliny posiadają wiele właściwości prozdrowotnych i były cenione za nie już w starożytności. Napar malinowy lub sok malinowy lub wywar z liści malin można stosować zarówno w celach leczniczych, w ramach profilaktyki, jak i wspomagająco w leczeniu różnych schorzeń. Maliny pomagają zwalczać przeziębienia i inne infekcje, wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają odchudzanie, łagodzą skurcze menstruacyjne i nie tylko.
🪴 Właściwości te spowodowane są obecnością:
flawonoidów
kwasów organicznych
minerałów
witamin (witaminy C, E i B)
karotenoidów
potasu
🪴 Przepis na sok malinowy
Rozgniecione maliny odstawiamy na 24 godziny, aby puściły sok. Następnie odcedzamy sok, dodajemy cukier i gotujemy. Usuwamy pianę, która może powstać podczas gotowania. Po ugotowaniu sok rozlewamy do butelek lub słoików.
Źródła:
https://www.kreatorzdrowia.com/maliny-wlasciwosci-prozdrowotne
https://www.wapteka.pl/blog/artykul/maliny-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-prozdrowotne-dlaczego-warto-jesc-maliny
“ Zielnik seniora – cykl spotkań z zielarzem fitoterapeutą dietetykiem i refleksologiem “ Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych od Zleceniodawcy w ramach rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025, Edycja 2023.