Hibiskus – Ketmia róża chińska Hibiscus rosa sinensis

Hibiskus to krzew z rodziny ślazowatych dorastający do 5 metrów wysokości. Dobrze znosi chłód i może być uprawiany nawet w polskim ogrodzie. Surowcem zielarskim jest kwiat, który po ususzeniu przyjmuje barwę purpurową. Herbata z hibiskusa jest nie tylko zdrowa, ale też dość efektownie wygląda dzięki swojej ciemnoczerwonej barwie. W smaku jest dość kwaśna, orzeźwiająca.
🌺Hibiskus działa antyoksydacyjnie, immunostymulująco i estrogennie.
🌺Napar pobudza pracę układu moczowego i perystaltykę jelit, nasila diurezę. Wpływa na trawienie zwiększając wydzielanie soków żołądkowych, a w większych dawkach również wydzielanie żółci. Wypijany na czczo hamuje rozwój drożdżaków i niektórych pierwotniaków. bytujących w naszym układzie pokarmowym.
🌺Kwiat hibiskusa w swoim składzie posiada: antocyjany, pektyny, kwasy owocowe, witaminę c, minerały i glukozyd flawonolowy.
🌺Przepis na napar:
Łyżeczkę suszonych płatków zalewamy szklanką gorącej wody, odstawiamy pod przykryciem do zaparzenia.
🌺Płukanka hibiskusowa ocieplająca kolor włosów:
Napar z dwóch łyżeczek płatków rozcieńczamy w 1 litrze wody. Ostudzoną mieszanką polewamy włosy i skórę głowy. Dzięki lekko kwaśnemu odczynowi, płukanka domyka łuski włosa i pozytywnie wpływa na skórę.

Hibiskus – Ketmia róża chińska Hibiscus rosa sinensis

Zielnik seniora – cykl spotkań z zielarzem fitoterapeutą dietetykiem i refleksologiem “ Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych od Zleceniodawcy w ramach rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025, Edycja 2023.

Logo Ministerstwo Rodziny Pracy i Polityki SpołecznejLogo Stowarzyszenie Żywa PrzyszłośćLogo aktywni +